Back to top

A közös csoda

Mindig merész vállalkozás valami újba kezdeni, főleg egy olyan időszakban, amelyet egyébként is a bizonytalanság jellemez, hiszen a koronavírus világszerte mindent átírt az idei évben. Kálmán Roland és felesége Szilvia viszont nem tartoznak azok közé, akik megijednének a kihívásoktól, sőt, már többször bizonyították, hogy számtalan területen tudnak újat hozni a csallóközi mindennapokba.

Így jött egy közös beszélgetés során az ötlet, hogy júliusban, a nyári szünet közepén egy teljesen új tábort hívjunk életre a frissen átadott stúdiójukban a vásárúti studio2020-ban. Háromnapos szórakozást és tanulást, amely új lehetőséget nyújt a fiataloknak kifejezni gondolataikat képen, videón, grafikán és szövegben, akár a karantén idején is. Az érdeklődés pedig minden elvárást felülmúlt, így hozta a sors, hogy két tábort is megvalósítsunk, a fiatalabb és idősebb diákoknak.

Először éppen a tinédzserek töltöttek három napot Vásárúton, ismerkedve a fotózás, a videó, grafika és az utolsó nap a kreatív írás kihívásaival. Éppen ez utóbbi napot töltöttük közösen, számomra pedig hamar kiderült, az újságírás olyan formáját kell a tehetséges fiataloknak bemutatnom, amely közelebb áll hozzájuk. Ezért aztán az elmélet helyett a gyakorlat került az előtérbe és nem csupán termékeket tanultak meg kreatívan bemutatni, hanem a három nap végén saját maguk videós bemutatkozásukat is ügyesen valósították meg a stúdióban.

Ami ennél is nagyobb öröm, hogy közben rengeteget nevettünk és ők is rájöttek, mennyire fontos a szavak megfelelő használata, s egyúttal mennyit tudnak egymásnak is segíteni. A videó uralta világban pedig nincs is annál nagyobb kincs, mint ha felismerjük, a vizuális élmények mellett ugyanolyan fontosak azok a mondatok, amelyeket kimondunk és ha a több művészetet egymásba építjük, akkor csoda alakul.

Rajkovics Péter